Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > Yüksek Rakımlı Fındık Bahçelerinde Zirai Don Etkisi Gözlemledik

Yüksek Rakımlı Fındık Bahçelerinde Zirai Don Etkisi Gözlemledik

Bugün farklı rakımlardaki köylerimizde, Ziraat Odası Başkanımız Kadir Mutioğlu ile birlikte

yaptığımız bahçe ziyaretlerinde;

- Özellikle yüksek rakımlı fındık bahçelerinde don etkisini gözlemledik.

- Delisava ve Yomra gibi çeşitlerde yükseltinin de etkisiyle gözlerin geç uyandığını ve bu sebeple, Kara fındık ve Sarı fındık gibi tomurcukları daha erken açılan çeşitlere göre daha az etkilendiğini gözlemledik.

- Özellikle yüksek kesimlerde Kara fındık ve Sarı fındık vs. çeşitlerde karanfiller(dişi çiçekler)de zirai don etkisinin bariz bir şekilde zarar yaptığını tespit ettik.

- Bazı bahçelerde, zarar sadece yapraklarla sınırlı kaldığından verimi etkilemeyecektir. Fakat çotanakları oluşturacak yapılar, karanfiller(dişi çiçekler) olduğundan, bu çiçeklerin zarar görme oranına bağlı olarak bahçelerde Rekolte düşüşleri olacağı öngörülmektedir.

- Dondan etkilenme durumu bahçeden bahçeye değişebildiği gibi, aynı bahçenin içindeki yan yana olan ocakların bile etkilenme durumu değişiklik göstermiştir.

-En çok zarar gören karanfiller, özellikle dere kenarlarında ve çukur alanlarda kalan bahçelerde gözlemlenmiştir. Dolayısıyla rekolte kayıpları bu alanlarda daha belirgin olacaktır.

-Düşük sıcaklığın neden olduğu kurumalar, sadece yapraklar ile sınırlıysa ve dişi çiçekler zarar görmediyse, ihtiyaca yönelik yapılabilecek aminoasit, deniz yosunu vs. takviyeler ocakların toparlanmasına katkıda bulunabilir.