Akçakoca Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > Ulusal ve yerel basında bir yanlış anlaşılma nedeniyle çıkan ‘Fındıkta Süne Zararı’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.

Ulusal ve yerel basında bir yanlış anlaşılma nedeniyle çıkan ‘Fındıkta Süne Zararı’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.


Ulusal ve yerel basında bir yanlış anlaşılma nedeniyle çıkan ‘Fındıkta Süne Zararı’ haberleri gerçeği yansıtmamaktadır.---> https://akcakocahavadis.com/the-guardian-gazetesi-findigi-…/ The Guardian gazetesinden Türkçe’ye çevrilen haberde, asıl kastedilen ve Karadeniz Bölgesinde 2017 yılında kayıtlara geçen zararlı Kahverengi Kokarca’dır. ---> https://www.theguardian.com/…/stinkbug-invasion-turkey-thre… Süne ve Kahverengi kokarca aynı böcek takımı (Hemiptera=Yarımkanatlılar) içerisinde yer almasına rağmen familyaları farklıdır. Süne Scutelleridae, Kahverengi kokarca ise Fındık yeşil kokarcasının da bulunduğu Pentatomidae familyasındandır. Taksonomik açıdan farklı oldukları gibi vücut yapısı olarak da gözle görülür şekilde birbirlerinden ayrılırlar.
SÜNE
Eurygaster spp. (Hemiptera: Scutelleridae)
Süne ciddi ekonomik kayıplara sebep olan bir hububat zararlısıdır. Yılda bir döl verir. Erginler kışlaklardan beslenecekleri alanlara kitleler halinde uçarak hareket ederler. Yeşil ekinlerin ve diğer buğdaygillerin bulunduğu alanlarda %100’e varan oranlarda zarar oluşabilir. Nimfler ve erginler bitkinin farklı dönemlerinde hortumları ile sokup emmek suretiyle zarar yaparlar. Kardeşlenme döneminde olan buğdaygil saplarının özsuyunu emerek oluşturdukları zarara ‘kurtboğazı’ denir. Başaklar tane bağlarken saplarda bitkinin özsuyunu emdikleri için başakları kurutup, beyazımsı renk almasına ve tane bağlamasına engel olurlar. Bu zarara da ‘akbaşak’ adı verilir.
Nimf döneminden başlayarak yeni nesil erginlerin hububatın süt olum ve sarı olum döneminde teneleri sokup emmek suretiyle beslenmesi sonucu büyük zarara yol açarlar. Bunun sonucunda taneler çimlenme yetilerini kaybedebilecekleri gibi; ekmeklik ve makarnalık özelliklerini de yitirirler.

KAHVERENGİ KOKARCA
Halyomorpha halys (Hemiptera: Pentatomidae)
Türkiye’deki varlığı ilk kez 2017 yılında Batum’a sınır komşusu olan Artvin ilimizde rapor edilmiştir. Karadeniz sahil kuşağı boyunca yayılamaya devam etmektedir. Ayrım kriterleri olarak koyu renkli antenlerinin ucuna yakın kısımlarında açık renkli şeritler bulunabilir. Gövdenin arka kısmının sağ ve sol tarafında siyah beyaz şeritler sıralanmıştır. Rahatsız edildiklerinde ve kendilerini tehlikede hissettiklerinde vücutlarında bulunan salgı bezlerinden kötü koku salgılarlar. Ergin dişiler yaprakların alt kısımlarına 20-30 adet yumurtayı kümeler halinde bırakırlar. 5 nimf(yavru) dönemi geçirirler. İklim koşulları uygun olduğunda yılda 2-3 döl verebilirler. Meyve ve orman ağaçları, sebzeler, tahıllar ve süs bitkileri başta olmak üzere yaklaşık 300 farklı bitki türünde zarar yaptığı tahmin edilmektedir. Tarımsal ürünlerde nitelik ve nicelik olarak ekonomik kayıplara sebep olmaktadır. Nimfler ve erginler taze sürgün uçlarında, yapraklarda ve meyvelerde sokup-emerek zarar yaparlar. Bitkilerin özsuyu ile beslenirler. Konukçu yelpazesi geniş olduğu için istilacı bir türdür. Son yıllarda fındık bahçelerinde de zarar yaparak rekolte kayıplarına neden olmaktadır. Kışların ılıman geçtiği yerlerde daha fazla zarar oluşturur. Kışı ergin olarak evlerde, yünlü giysilerin içinde, pencere ve kapıların pervazlarında, duvarlarda bulunan çatlakların içerisinde, depo ve kiler gibi alanlarda, samanlık ve ahırlarda, tavan aralarında, ağaç kovuklarında geçirirler. Nisan ayından sonra havalar ısındıkça buralardan çıkarak bahçeleri istila ederler. Çıkışların yaklaştığı dönemde Nisan ayına kadar halk sağlığı ilaçları ile evlerin ve depoların ilaçlanması, bulundukları yerlerden elle toplanarak imha edilmesi mücedele açısından büyük önem arz eder. Şuan için bu zararlı ile mücadeleye yönelik ruhsatlı tarım ilacı bulunmamaktadır. Ancak Samurai yaban arısı(Trissolcus japonicus) yumurta parazitoiti olarak zararlının biyolojik mücadelesinde kullanılabilir. Fındık bahçelerinde büyük zararlara sebep olabileceğinden çiftçilerimizin meskun mahallerde ve bahçelerinde gözlem yapmaları ve zararlıyı gördüklerinde mekanik olarak imha etmeleri gerekmektedir.