Akçakoca Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > FINDIKTA YAZ YAĞMURU ENDİŞESİ

FINDIKTA YAZ YAĞMURU ENDİŞESİ

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Aşırı yağışlar fındığı rekoltesi üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi.

Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, Aşırı yağışlar fındığı rekoltesi üzerinde önemli ölçüde olumsuz etkilediğini söyledi. Başaran,  yaptığı açıklamada, Mayıs ve haziran aylarında aşırı yağışlar fındık üzerinde olumsuz etki yapmıştır. Özellikle fındık üzerinde mantarı hastalık görülmeye başlanmıştır.  Bu döneme kadar hızlı yayılım göstermemişti. Ancak aşırı yağışlar nedeniyle bu mantari hastalığın hızlıca yayılmasına neden olmuştur. İlk önce Doğu Karadeniz’de görülmeye başladı.  Batı da görülmemişti. Hava şartları yağışlı geçtiği için bu bölgelerde de görülmeye başlandı ve hızlıca yayılıyor. Sonra ki dönemde bu hastalık çotanağa da zarar verecek ve rekolteyi olumsuz etkileyecek’’ dedi.

-‘’ Külleme etkisi ‘’

Mantarı bir hastalık olan küllemenin fındık için zararlı olduğunu vurgulayan Başaran, ‘’ Mantarı hastalık dediğimiz külleme fındık yaprağından yayılarak fındığın dibine kadar işleyecek ve çotanak üzerinde olumsuz etki yapacaktır. Tabii zarar ne kadar onu tahmin edemeyiz ama rekolte üzerinde bir etkisi olacağını söyleyebiliriz ‘’  diye konuştu.‘’ Bu külleme ile ilgili mücadele kesinlikle yapılmalı’’ uyarısında bulunan Başaran,  şöyle konuştu:‘’ Bu hastalıkla hızla yayıldığı için ve mücadele etmek için 15 gün önce Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bununla mücadele ilacını belirledi.  Piyasada ki bayilerden veya Ziraat Odalarından bu ilacı üreticilerimiz alabilirler.  Ancak şöyle bir sorun var. Burada bu ilaçla fındık dallarını yıkamamız gerekiyor. Ama şu ortamda bununda yapılması güç gözüküyor. En azından görülen yerlerin ilaçlanıp genişlemesini ve yayılmasının önüne geçilmesinin faydalı olacağını düşünüyorum.’