Akçakoca Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > FINDIK BAHÇELERİNDE NİSAN AYINDA YAPILACAK İŞLEMLER

FINDIK BAHÇELERİNDE NİSAN AYINDA YAPILACAK İŞLEMLER

İlkbahar sezonunun ortalarına yaklaştığımız şu günlerde, tüm dünyada olduğu gibi ülkemiz de zor bir sürecin içerisinden geçmektedir. Bu zorlu süreci sağlığımıza azami dikkat göstererek ve yapılan uyarıları dikkate alıp, gerekli önlemlere harfiyen uyarak daha sağlıklı bir şekilde atlatabiliriz. İnsanların sosyal faaliyetlerini kısıtlaması gerekirken, doğa kendi döngüsünde ilermeye devam etmektedir. Bu süreçte ekonomik gelirlerinin büyük kısmını fındık yetiştiriciliğinin oluşturduğu bölgemizdeki çiftçilerimizin yanında olmaya ve sosyal mesafe kurallarına uyarak çiftçilerimizi bilgilendirmeye devam edeceğiz. Danışmanlık faaliyetlerimizin gereği olarak dönemsel olarak yapılması gereken işlemleri anlatacağız.
Nisan ayının ilk haftasında fındık gal sineğine karşı 2. ilaçlama yapılabilir(iki ilaçlama arasında 20 gün olmalıdır). Fındık yaprakdeleni ile mücadele yine bu dönemde yapılabilir.
Hava sıcaklıkları 18-20 C’yi aştığında dalkıran kontrolleri yapılmalıdır. Zararlı hava sıcaklıklarının yükselmesiyle kışladığı galerilerden çıkarak, sağlıklı dallarda yeni galeriler açmaya başladığında bir ilaçlama önerilir fakat çıkışlar kademeli olarak gerçekleşeceğinden etkili bir sonuç alınamayabilir.
Fındık yeşil kokarcası erginlerinin çıkışları nisanın ikinci yarısında en üst seviyededir. Bu dönemde 1-10 da büyüklüğündeki bahçelerde rastgele 10 ocak seçilir, sabah ve akşam serinliğinde bu ocakların altına çarşaf serilerek dallar silkelenir. 10 ocakta ortalama 1 veya daha fazla ergin görülürse ilk ilaçlama yapılmalıdır.
Fındık kozalak akarları için nisan sonu mayıs başında zararlının beslendiği kozalakların içinden çıkarak sağlıklı tomurcuklara göç ettiği yaklaşık 4-7 günlük süre içerisinde kimyasal mücadele yapılmalıdır.
Külleme hastalığının daha önce görülmediği bahçelerde, belirtiler görülür görülmez ilaçlı mücadeleye başlanır. Daha önceki yıllarda ekonomik kayıplara sebep olacak seviyede seyrettiği bahçelerde hastalık etmeninin bir önceki yıl çıkış yaptığı tarihe ve gözlemlere göre ilaçlama zamanına karar verilir.
Kış mevsiminin önceki yıllara göre daha ılıman geçmesi nedeniyle hastalık ve zararlılar geçtiğimiz yıllara göre daha erken çıkış yapabilir. Mücadele zamanını kaçırmamak için hastalık ve zararlıların çıkışları takip edilmelidir. Nisan ayının son haftasında kök-dip sürgün temizliği ve yabancı ot mücadelesine başlanabilir.
İlaçlamalar yapılırken meteorolojik verilerden yararlanılmalı, yağmurlu ve rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır. Aynı şekilde ilaçlama yapılması planlanan günün akabindeki günlerde yağış bekleniyorsa, ilaçlama programları buna göre düzenlenmelidir. Yağışlar bitki üzerindeki ilaçları yıkayacağından tekrarının yapılması gerekir, bu da hem çevre açısından hem de ekonomik olarak uygun değildir.
Yukarıda anlatılan tüm işlemler sosyal mesafe kurallarına uyularak ve bahçelerde kalabalık gruplar yerine bireysel çalışılarak yapılmalıdır.