Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > AKÇAKOCA FINDIĞINDA SOĞUK ZARARI.

AKÇAKOCA FINDIĞINDA SOĞUK ZARARI.

Akçakoca Ziraat Odası olarak, Tarımsal Danışmanlık faaliyetleri kapsamında yaptığımız saha çalışmalarında, fındıkta soğuk zararı ile ilgili gözlemlerimiz olmuştur.

Yapılan incelemelerde, Mart ayının başından itibaren ara ara görülen eksi sıcaklık derecelerinin ardından, yaprakta lekelenme ve dökülme gibi zararlardan ziyade daha ciddi bir sorun olduğu kanısına varılmıştır. Öyle ki; Mart ayı başında tespit edilen karanfiller, meyveye dönüşmek yerine, dökülerek kaybolmuştur. Üstelik bu durum, tarım sigortası (TARSİM) yaptıran çiftçilerimizin soğuk zararı olarak beyan edip, tespiti yapılarak ödeme alacakları bir durum değildir.

Sonuç olarak, Akçakoca civarında soğuk zararı dökümün oluşmaması ve meydana gelen fındığın da yok olması olarak görülmektedir. Çiftçilerimizin bilgilerine sunulur.