Akçakoca Ziraat Odası

Vatan Hürriyet Ekmek

ZOBİS
ZOBİS
Akçakoca Ziraat Odası > Haberler > 2018 YILI İÇİN 1KG FINDIĞIN MALİYETİ 11.5 TL !

2018 YILI İÇİN 1KG FINDIĞIN MALİYETİ 11.5 TL !

 

Değerli çiftçilerimiz,

Ülkemiz ve Karadeniz Bölgemiz için stratejik öneme sahip, en önemli ihraç ürünü ve geçim kaynağımız olan Fındığın 2018 yılı için 1 kg maliyetinin hesabı 11.52 TL olarak hesaplanmıştır. Maliyet bu kadar yüksekken, ihracatçılar ve entegre fįrmalar üretilen fındığı  maliyetinin altında almaya çalışmaktadır.

Bu gruplar  ülkemizde yaşanan ekonomik krizi fırsat bilerek  izledikleri fiyat politikaları ile ülkemizi ve çiftçimizi soymaya çalışmaktadır. 1 kg iç fındığın ortalama ihracat fiyatı 6.18 $’dır. Doların kendini katladığı bu günlerde bahsi geçen firmalar  karlarını gün be gün arttırmaktadır. Bu yıl rekoltenin beklenin çok altında olduğu  da bir gerçektir.  Piyasa şartları bu durumdayken fındık fiyatını, TMO’nun piyasa satış fiyatının altında tutmaları ülkemizin dövize bu kadar ihtiyacı olduğu bir dönemde ülke ekonomimize darbe niteliğinde ve kabul edilemez bir durumdur. Bu firmalarla iş birliğinde olan fındık üreticilerimizin bir an önce tepkilerini ortaya koymaları gerekmektedir. Tüm fındık üreticileri şahıs borçları hariç tüm borçlarını erteleyerek fındık fiyatları 15 TL’nin üzerine çıkıncaya kadar 1 kg fındık  satmamalıdır!

Değerli üreticilerimiz bu hareketimizle kendi ürünümüze sahip çıktığımız gibi dövize ihtiyacı olan ülke ekonomisine de katkı sağlamış olacağız. Fındık üreticilerimizin ve kamuoyunun saygıyla duyrulur…

AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI


MALİYET TABLOSU